* JONGE MANTELZORGERS *

2 jaar, 2 maand en 3 dagen ALS

9 maanden MS

Al doe je als zieke ouder nog zo je best, je kind zal (soms ongemerkt) mee mantelzorgen. Dat begint vaak klein; dingen aangeven bijvoorbeeld. Maar met een zieke ouder verandert er een hoop. Dingen die in andere gezinnen zo vanzelfsprekend zijn, blijken thuis ingewikkeld.

 

Een speelafspraakje is soms te druk, hoe graag je je nieuwe kamer ook wil laten zien. 

Je moet met andere mensen mee naar school, want papa of mama is te ziek om je zelf te brengen. 

Je maakt je op scoutingkamp grote zorgen. Zal het thuis wel goed gaan, nu jij er niet bent?

Er komen steeds weer nieuwe hulpverleners in huis, je houdt ze bijna niet uit elkaar! Aan wie had je ook alweer je tekening beloofd? 

Er zijn twijfels. Zal mama thuis zijn vanmiddag, of moest ze toch ineens naar het ziekenhuis? 

En tranen voor het slapen gaan, omdat het oneerlijk is dat papa doodgaat.

 

Kinderen van een zieke ouder dragen een zware rugzak. Dit kan grote gevolgen hebben. Alle bovenstaande voorbeelden kwamen aan bod bij ons thuis. Onze negenjarige zoon en kleuterdochter zijn ieder op hun eigen manier jonge mantelzorger. En dat is zwaar. Voor hen, maar ook zeker voor ons. 

Wát zouden we het graag liever anders zien.

We doen ons best ze niet te overvragen. Door rust te bewaren in hulpverlening. Door veel dezelfde gezichten in te zetten voor ons, maar ook voor hen. Door ze instemming te geven in hoe we onze zorgvraag invullen. Door ze een stukje regie terug te geven. Door juist consequent te zijn en door te gaan met opvoeden. 

 

Hoe bijzonder is het dan ook dat onze gemeente De Bilt vanaf dit jaar een 'jonge mantelzorgwaardering' in het leven heeft geroepen. Deze kinderen worden even in het zonnetje gezet. Ik heb aangeboden om mee te denken met het sociale team als ervaringsdeskundige. Als moeder van twee prachtige jonge mantelzorgers. Over hoe te ontzorgen en over wat er nodig is. Mocht jij daar zelf ideeën over hebben, dan hoor ik dat graag. Dan kan ik dat mee nemen in ons gesprek. Want het zou toch fantastisch zijn als er landelijk meer aandacht komt voor deze doelgroep? Kleine helden!