Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers: kinderen die zorgen voor een ziek gezinslid, maar zich vooral ook zorgen maken. Er wordt vaak gedacht dat kleine kinderen niet mantelzorgen. Wij denken daar anders over. Mantelzorgen is namelijk iets wat je doet, maar ook vaak wat je juist moet laten. 

De uitspraken in deze video zijn van echte kinderen in echte, heftige thuissituaties. Om hun privacy te beschermen is er soms gekozen voor een andere, fictieve naam.

Als ouders van twee jonge mantelzorgers zien we het belang van een goed vangnet voor deze vaak vergeten groep kinderen. 

Daarom vragen wij iedereen deze video te delen, om hen op de agenda te zetten. 

Veel dank, 

Anjo & Sascha 

PS. Ik heb zoveel reacties gehad dat ik helaas niet alle quotes kon gebruiken. Ik heb geprobeerd om een zo breed mogelijk beeld te laten zien.

Maar blijf vooral uitspraken delen, elk verhaal helpt!


Ook op deze pagina:

  • Boekactie jonge mantelzorgers
  • Tip: droomdekentjes
  • Brief gericht aan leerkrachten en pedagogische medewerkers


Boekactie jonge mantelzorgers

Wauw, wat een week hebben wij achter de rug. Onze video: Jonge Mantelzorgers aan het woord, werd massaal gedeeld. 

 

Ik ben overladen met berichtjes van herkenning. Hopelijk veranderen we langzaam de kijk op deze kinderen. Zodat het beeld van mantelzorgen door jonge kinderen, verder gaat dan: 'af en toe uit liefde iets aangeven of een broodje smeren.' 

Of nog erger: 'kleine kinderen kunnen helemaal niet mantelzorgen!' 

Achter de schermen waren wij al weken bezig met dit onderwerp. En wat zijn we trots dat onze wilde plannen zijn uitgekomen!

Rotary Club De Bilt was zo gul om 54 boeken van Papa Draak te sponsoren. In samenwerking met Steunpunt Mantelzorg hebben we een informatief pakket gemaakt voor alle scholen en kinderopvang in onze gemeente. Wij weten als geen ander hoe belangrijk een fijn netwerk voor deze kinderen is. Door professionals attent te maken op deze jonge mantelzorgers, hopen we hun netwerk te versterken.

https://jongemantelzorg.nl/boekenactie/voorpagina/

En afgelopen vrijdag was het zover. Burgemeester Sjoerd Potters reikte het boek Papa Draak wordt niet meer beter uit aan de school van onze kinderen. Deze school is een fantastisch voorbeeld van een fijn netwerk voor kwetsbare kinderen. ♡ De burgemeester vertelde dat hij zelf ook jonge mantelzorger is geweest. Oud-burgemeester Tchernoff was er namens de Rotary en ook hij sprak mooie woorden. Onze jongste 'las' een stukje voor. Als Drakie kent zij de tekst natuurlijk uit haar hoofd. Het was een heel bijzondere ochtend.

Inmiddels zijn er plannen om deze boekactie ook in andere gemeentes of zelfs landelijk uit te rollen! Nieuwsgierig? Stuur mij een berichtje voor meer informatie. 

Samen geven wij deze kinderen de aandacht die ze verdienen!

📷 Piet HaringTip: Droomdekentjes

Kort na Anjo's diagnose kregen onze kinderen allebei een droomdekentje van Stichting de Regenboogboom. 

Een dekentje om zich in te verstoppen, waarin ze zich veilig voelen en waarin ze naar hun eigen droomplek kunnen. De stichting maakt deze dekentjes voor kinderen die voor een flinke uitdaging staan. Dat kunnen zieke kinderen zijn, maar ook kinderen die het thuis zwaar hebben, op welke manier dan ook. 

Jonge mantelzorgers bijvoorbeeld!

Ken jij een kind dat wel wat extra droomkracht kan gebruiken? Dan kun je hier kosteloos een dekentje aanvragen:

https://www.regenboogboom.nl/voorraad-droomdekentjes/

PS. Deze stichting doet ook een hoop andere mooie dingen, neem een kijkje op hun site ♡Brief gericht aan leerkrachten en pedagogisch medewerkers

Beste leerkracht/pedagogisch medewerker,

 

Eén op de vijf kinderen is een jonge mantelzorger, vanwege een ernstig zieke ouder, broer of zus.

Wij willen deze kinderen meer zichtbaar maken en het is ons gezamenlijke doel om zoveel mogelijk van deze kinderen te bereiken. Het gezin zelf is vaak al overbelast en extra activiteiten zijn dan soms te veel. Juist het netwerk van deze kinderen, zoals leerkrachten en pedagogisch medewerkers, zijn van grote waarde, daarom betrekken we u graag in onze missie.

 

Helaas spreek ik uit ervaring, mijn man heeft ALS, ik heb MS en onze kleine kinderen zijn ongevraagd jonge mantelzorgers. Zowel mijn man als ik hebben een pedagogische achtergrond.

Inmiddels weten wij als professionals, maar ook als zieke ouders, hoe belangrijk het voor jonge mantelzorgers is om gezien te worden. Het is fijn als er in de groep, op school of de opvang, ruimte is om te praten over onderwerpen als rouw, verlies en verdriet.

 

Naast mantelzorger ben ik ook auteur van het prentenboek Papa Draak wordt niet meer beter. Een troostboek voor jonge kinderen met een ongeneeslijk zieke ouder.

Rotary Club De Bilt en Steunpunt Mantelzorg doen dit boek cadeau aan iedere school en kinderopvang in onze gemeente. Met deze boekactie willen wij het belangrijke netwerk van jonge mantelzorgers bedanken en wijzen op uw grote waarde in het leven van deze kinderen.

 

Hartelijk dank, Sascha Groen

Download
Brief gericht aan leerkrachten en pedagogische medewerkers
Download hier de brief in Word formaat voor leerkrachten en pedagogische medewerkers.
Brief gericht aan leerkrachten en pedago
Microsoft Word document 1.1 MB