Papa Draak wordt niet meer beter

Een 'troostboek' voor jonge kinderen over doodgaan, en over leven. Over het nalaten van liefde, herinneringen, vaardigheden en vooral kracht.

Boek Papa Draak wordt niet meer beter - Sascha Groen
Boek: Papa Draak wordt niet meer beter

Vrij snel na Anjo's diagnose dook ik de bibliotheek in, op zoek naar kinderboeken die ons konden helpen bij dit GROTE nieuws. Hoe troost je kinderen die zojuist gehoord hebben dat hun papa niet meer beter wordt? Een papa die doodgaat? Ik vond een hoop boeken over stervende opa's en oma's, moeders met kanker, over de hemel, sterretjes en wolken. Maar niet het boek dat ík zocht.

 

Dus schreef ik het zelf: 'Papa Draak wordt niet meer beter.'

Een heftige titel? Klopt.

Een zwaar onderwerp? Zeker.

Maar het is de waarheid voor ons gezin. En helaas ook die van vele andere gezinnen, waar papa's of mama's niet meer beter worden.

 

Waarom draken? Allereerst heb ik niet van die brave kinderen en als ik heel eerlijk ben, zijn we alle vier redelijk temperamentvol. Er brandt een vuur van binnen. Waarmee je kan vuurspuwen of doorzetten. Je kan er kracht uit putten en wilde plannen mee maken. Draken zijn fantastische wezen om te illustreren. Met vleugels, die een gezin kunnen beschermen en omhelzen. Met staarten die de kleintjes kunnen vangen.

 

In mijn troostboek zie je dat Drakie geboren wordt in een liefdevol gezin. Ze leert een hoop van haar papa. Dat gaat natuurlijk niet altijd goed, want in prentenboeken moet gelachen worden! Maar dan blijkt papa ziek. Zijn vurige vleugels worden lichter en zijn glanzende schubben valer. De dokter kan papa niet beter maken en uiteindelijk overlijdt papa Draak. Dat is natuurlijk heel verdrietig. Maar daar eindigt het boek niet, in tegenstelling tot vele andere prentenboeken over rouw. Je ziet hoe de drakenfamilie verder moet zonder papa, met vallen en vooral weer opstaan. Hoe moet Drakie problemen oplossen zonder haar papa? Mijn boek eindigt met de conclusie dat Drakie veel van hem heeft geleerd en op haar papa lijkt.

 

Door te focussen op het achtergebleven gezin laat ik ruimte voor de (voor-)lezers om zelf in te vullen waar papa Draak is na zijn overlijden. Op deze manier is het boek voor iedereen te gebruiken, welk geloof, (of juist niet) je ook aanhangt.

 

Inmiddels zijn we twee jaar verder. Ik heb zoveel hulp gehad van experts uit mijn netwerk! Van schrijvers, vormgevers en illustratoren tot rouwtherapeuten. Geweldig! Ik wil namelijk iets neerzetten dat klopt. Een aanvulling op het bestaande aanbod in rouwland.

 

En met superveel trots kan ik nu vertellen, dat ik met hulp van mijn agentschap getekend heb bij uitgeverij Leopold! Onder het imprint De Witte Leeuw is mijn prentenboek op 27 mei 2020 verschenen!! 

Dank voor al jullie steun, het heeft mij geholpen om deze droom uit te laten komen.